Gulvsliping ga harmonisk eleganse

Gulvsliping er en genial metode for å bevare noe av hjemmets sjel og opprinnelige uttrykk. For denne familien var det ingen tvil da den gamle hytta skulle pusses opp: gulvene skulle ikke byttes, men bevares. Få med deg hvordan gulvsliping skapte en harmonisk eleganse på ferieparadiset.

Vil du vite mer om prosessen med å slipe gulv? Da bør du fortsette å lese, og få vite mer om gulvsliping og hvilke resultater du kan oppnå ved å behandle gulvet med produkter fra TreStjerner. Vi tar utgangspunkt i en familie på fire sine erfaringer.

Høyt i terrenget i Drøbak, men nydelig utsikt mot Oslofjorden, fant familien sitt ferieparadis. En liten, appelsingul hytte med skjevheter og sjarm. Hytta hadde uten tvil behov for litt kjærlig oppussing, både på utsiden og innsiden. Vær og vind hadde gjort sitt med fasaden, og vegger og gulv var slitne og umoderne.

Stuen var preget av et gulnet gulv i furu med stort potensiale. Med en fantastisk havutsikt og direkte utgang til en flott uteplass, var det naturlig å fokusere på nettopp dette rommet tidlig i oppussingsprosessen. Familien ønsket seg et lyst og lett uttrykk, men resultatet etter gulvsliping skulle vise seg å bli noe ganske annet enn hva de hadde sett for seg.

case_1_for

FØR: Gulvene var gule, men samtidig et strålende utgangspunkt for fornyelse

Stue Komposittfoto-03

ETTER: Gulvene ble behandlet med TreStjerner Gulvolje i fargen 2047 IBENHOLT og etterbehandlet med TreStjerner Gulvmatt, som gir et røft, men lunt uttrykk.

Gulvsliping ga naturlig harmoni

Fordi hytta ligger i et terreng med grov natur i form av stein og trevegetasjon, var det ikke naturlig for interiørdesigneren å gi sommerhytta et typisk sørlandspreg. Det å ta med fargene fra naturen inn i hytta skulle vise seg å være et heldig grep.

– Med tanke på naturen rundt og de andre hyttene i nærheten, ble den tidligere sitrongule hytta litt aggressiv i terrenget. Vi valgte derfor å male fasaden i en ganske mørk farge, og dette tok vi også med oss inn, forklarer Heidi Haver i Haver interiør.

Hun forteller videre at fordi bad, kjøkken og mye av det øvrige i hytta skulle endres totalt, var det ønskelig å bevare noe av det originale. Valget var derfor lett da det kom til de gule, men fortsatt hele tregulvene: gulvsliping. Gulvene bar preg av å være slitne, men kunne likevel uten problemer slipes ned og få nytt liv med produkter fra TreStjerner.

gulvsliping-ga-harmonisk-eleganse-2

Gulvsliping - sjelfullt og prisgunstig

– Når man skal pusse opp, kan det fort bli litt for striglet hvis man velger å skifte ut absolutt alt. Ved å benytte gulvsliping og bevare gulvene fikk vi myket opp litt, samtidig som vi beholdt noe av sjarmen familien falt for, sier Heidi.

Ifølge interiørdesigneren er det spesielt i eldre hus at folk er opptatt av å bevare husets sjel – selv om de ønsker et moderne uttrykk. Den kombinasjonen er ofte svært vellykket.

For øvrig er gulvsliping og fornying av gulv et langt mer prisgunstig alternativ, sammenlignet med å legge nytt gulv. Ikke minst fordi det ofte medfører merkostnader med tanke på blant annet listing og det elektriske. Familien så derfor kun fordeler med å slipe gulv fremfor å skifte ut det intakte, men mildt sagt godt brukte furugulvet i stuen.

gulvsliping-ga-harmonisk-eleganse-3

Gulvsliping + flotte fargevalg = magi

På en sommerhytte i Norge er det nok for mange naturlig å tenke lyst gulv i tråd med den skandinaviske stilen, men trendene generelt går mot mørkere, lunere farger.

Uavhengig av trender, ble det med tanke på å skape en lun stil som passet med naturen rundt, bestemt at stuegulvet skulle få fargen 2047 Ibenholt. Fargen er en lun sort farge som med sitt transparente utseende blir avdempet og står godt til både grå, brune, blå og grønne farger.

Gulvsliping- og fornying - en spennende prosess

Veien til nytt gulv startet med gulvsliping. På den måten ble hakk, lakk og merker etter mange livlige sommerdager fjernet. Etter hvert som den gule lakken forsvant kom det bare, nydelige treverket til syne. Deretter ble TreStjerner Gulvolje påført feltvis med rulle, og det ble raskt tydelig hvor stor forandring det nye gulvet skulle gi rommet.

– Etter å ha brukt rulle for påføring av gulvolje lot vi den trekke i 2-5 minutter, før det ble det brukt en gumminal til å trekke av oljen og å jevne den ut i hele bordenes lengderetning. Til slutt tørket vi av overflaten med en tørr, lofri klut, forklarer Thor Ingar Røneid som er Teknisk Servicesjef hos TreStjerner.

gulvsliping-ga-harmonisk-eleganse-4

Siste fargejustering

– Etter 12 timer ble gulvet etterpolert med en liten mengde olje for å oppnå akkurat ønsket farge. På ca. et døgn var altså hele prosessen ferdig. Det å fornye gulvet er med andre ord enklere enn mange tror, legger han til.

Til slutt, etter at det oljede gulvet hadde fått herdet i 48 timers, ble gulvet lakkert med TreStjerner Gulvmatt for å gi det lakkens beskyttende overflate. Det matte utseende til TreStjerner Gulvmatt gjør at man bevarer oljens utseende, men får lakkens slitestyrke. Helt perfekt for et hyttegulv hvor man går mye ut og inn.

gulvsliping-ga-harmonisk-eleganse-5

Gulvsliping + produkter fra TreStjerner = fantastisk sluttresultat

I dag er den tidligere slitne hytta nesten ikke til å kjenne igjen. Den har blitt en drøm. Terrassegulvet ute og stuegulvet inne har en relativt lik farge, slik at overgangen mellom ute og inne på et vis viskes ut. De mørke gulvene dominerer i stuen, men skaper en lun, trygg atmosfære. I interiøret er den røde tråden bevart, blant annet i form av naturmaterialer som bomull og lin i duse farger. Dette myker opp og er også med på å med på å gi et luftig, sommerlig uttrykk.

Rommet har blitt en plass hvor det både er godt å trekke seg tilbake fra solen på dagtid, og et perfekt sted for hyggelige middager og samvær når solen har gått eller det er ruskevær ute.

Tips til deg som vurderer gulvsliping og oppussing:

  • Skap en rød tråd mellom utsiden og innsiden ved å velge farger som passer godt sammen.
  • Ha fokus på at fargene også skal harmonerer med naturen og øvrig bebyggelse rundt.
  • Ikke lås deg til trender. Tenk gjerne litt annerledes. Våg å gå utenfor boksen og stol på seg selv.