Ofte stilte spørsmål

Lakke

Svar:

Alle lakkene har høy slitestyrke. Lakken bygger film og som beskyttende treverket. Våre matteste lakker, TreStjerner Gulvmatt og TreStjerner Gulvlakk Color, er lakkene med høyest slitestyrke.

Svar:

TreStjerner Gulvlakk Color er lakken som man kan blande i 11 ulike fargetoner og som skal benyttes om du ønsker en lakk med farge. Se fargeutvalget her: https://www.trestjerner.no/farge-kategori/lakk/

Ved påføring, husk tynne strøk. Lakken er drøy.

 • Anbefalt forbruk på behandlede flater og/eller laminat: 20-30m2 per liter
 • Anbefalt forbruk på ubehandlede/nedslipt treverk: 10-15m2 per liter

De øvrige lakkene i TreStjerner serien er ikke anbefalt å ha fargepigmenter i.

Svar:

Oppkok kan oppstå med TreStjerner Gulvlakk Oljebasert om strøket ikke er tilstrekkelig før man påfører et nytt strøk. Lav temperatur på gulvet i rommet der man lakkerer er en svært vanlig årsak til dette.

Svar:

Fargeskjolder kan oppstå, spesielt på nedslipt eik og andre eksotiske treslag, med vanntynnet lakk som første strøk. Årsaken kan være ujevn påføring, slik at lakken reagerer ulikt med garvesyre som finnes naturlig i eik og andre tresorter. Fargeskjolder kan også oppstå hvis man re behandler en delvis gjennomslitt eksisterende lakk. Dette kan jevne seg noe ut når det påføres flere strøk. Men det beste er å slipe bort lakken og prøve pånytt og legge TreStjerner Gulvlakk Oljebasert som første strøk.

Svar:

Dårlig omrøring av lakken i boksen eller ujevn penetrering/ inntrengning i treverket. Glansskjolder vil normalt bli borte ved påføring av nytt strøk med godt opprørt lakk.

Svar:

Mangelfull rengjøring og/eller mattsliping. For tynn lakkfilm kan også føre til at lakken sprekker opp og løsner.

Svar:

TreStjerner Gulvlakk Oljebasert. En oljebasert lakk vil stå godt i rom som er utsatt for fukt.

Svar:

Alle lakkene våre kan brukes: TreStjerner Gulvlakk Vannbasert, TreStjerner Gulvlakk Oljebasert, TreStjerner Gulvmatt samt TreStjerner Gulvlakk Color.

 

TreStjerner Gulvlakk Oljebasert og TreStjerner Gulvlakk Color er spesielt egnet til mørke tresorter og vil gi gulvet en rikere glød. TreStjerner Gulvlakk Vannbasert og TreStjerner Gulvmatt tørker fortere og lukter mindre, og egner seg veldig godt til lysere tresorter.

Svar:

Ja, TreStjerner lakkene kan benyttes over de aller fleste andre lakker, men med forbehold dersom gulvet er lakkert med en syreherdene lakk eller 2-komponent vanntynnbar lakk. En god regel er å alltid sette en prøve for å se at lakken fester, og gir en pen overflate.

 

Vi anbefaler at man ikke relakkerer nye fabrikklakkerte gulv før det har gått noen år, og lakken har blitt slitt noe ned.

Svar:

Det finnes parketter med forskjellige tykkelser. Det er slitesjiktet som er avgjørende for hvor mange ganger et gulv kan slipes. En grunnregel er at 14 mm parkett kan slipes 3 ganger. Gulv med tykkere sjikt eller heltregulv kan slipes 4 til 6 ganger.

Svar:

Ja, det kan du. Du kan benytte alle våre lakker. Lakkerer du med TreStjerner Gulvmatt vil opprette det naturtro utseende som olje i utgangspunktet har. Man kan også bruke TreStjerner Hardvoksolje. Den bygger en tynn film og vil beskytte det oljede gulvet.

 

TreStjerner Gulvolje kan overlakkeres/overbehandles etter 2 døgn.

Svar:

Man skal alltid rense gulvet for såperester, fett og andre urenheter før sliping, slik at man unngår at disse stoffene slipes ned i porer og skjøter i gulvet og medfører at lakken flasser av. TreStjerner Gulvrens er det anbefalte rengjøringsmiddelet da det bidrar til å sikre god vedheft mellom eksisterende overflate og ny behandling. TreStjerner Gulvrens er et meget effektivt, spesialutviklet, rensemiddel som effektivt løser opp og kapsler inn fett og smuss. Se TDS for ytterligere informasjon.

Svar:

Uten grundig mattsliping vil lakken eller malingen ikke hefte godt nok til underlaget. Mattsliping gjør at overflaten får tett i tett med små sliperiper, som igjen betyr at overflatebehandlingen får vesentlig større flate å feste seg til.

 

Mattsliping kan gjøres med slipemaskin eller med slipebrett og forlengerskaft. Det anbefales å benytte slipemaskin for å sikre jevn og grundig nedmatting. Benytt slipepapir no. 150–180.

Svar:

Ved lakkering av gulvet med en av lakkene i TreStjerner serien vil du trenge minst 3 strøk på helt nedslipt treverk, tidligere lakkerte heltregulv påføres 2 strøk. Vi anbefaler da en lett nedmatting mellom lakkstrøkene.

 

 1. Forarbeid: Rens guvet med TreStjerner Gulvrens
 2. Matt slip eller slip ned gulvet til bart treverk
 3. Avstøv overflaten med microfiberklut
 4. Påføring av lakk med jevne og fyldige strøk ved hjelp av pensel og rulle i Jordan Perfect serien:
  • Bruk pensel for å sette av lakk inntil vegger/lister
  • Påfør fyldig med rulle i gulvbordenes lengderetning

Olje

Svar:

Overskuddsoljen vil ligge igjen på overflaten som en klebrig film, som blir vanskelig å fjerne senere.

Svar:

Et oljet gulv som er klebrig og skjoldete betyr at du ikke har tørket av overskuddsolje tilstrekkelig. Det er da to mulige løsninger på dette problemet:

 

 • Det beste er å slipe ned til bart treverk igjen. Men hvis oljen er klebrig, har den lett for å kladde under sandpapiret. Slipenetting fungerer da bedre.
 • Hvis oljen ikke har ligget for mange dager, skal det være mulig å fjerne mye av den med en sterk blanding med TreStjerner Gulvrens. Lag en blanding tynnet 1:5 og start med et felt først. Bruk filler eller mopp, og la rensen virke noen minutter. Tørk deretter opp med tørre filler, slik at man får bort både rensen og overskuddsolje. Fungerer dette bra, kan man ta hele gulvet. Men da har man sannsynligvis renset bort for mye også, så da er det behov for å etterpolere med samme olje, for å få et jevnt resultat.
Svar:

Oljen påføres feltvis på gulvet. Etter ca. 2-5 min. trekkes overskuddsolje over på neste felt. Første felt tørres deretter grundig med kluter, slik at man fjerner all overskytende olje! Gulvbordene skal være som tørre når overskuddsolje er tørket vekk. Arbeid slik til hele gulvet er behandlet. Etter ca. 1 døgn kan man påføre et tynt lag olje etter samme framgangsmåte.

 

Pga. fare for selvantennelse skal brukte kluter o.l. brennes straks eller legges i vann.

Svar:

Daglig renhold: Støvsuging/tørrmopping med mikrofiberklut.

 

Regelmessing renhold (ved skitne gulv): Rengjøring med TreStjerner Oljepleie og vann (forhold 1:20). Bruk kun lett fuktet mopp. Unngå vannsøl på gulvet.

 

Periodisk vedlikehold: TreStjerner Gulvolje benyttes til vedlikehold av tidligere oljede gulv. TreStjerner Hardvoksolje benyttes til vedlikehold av tidligere hardvoksoljede gulv. Vedlikehold av gulvet må igangsettes før det er slitt ned til bart treverk for å unngå fargeforskjeller. Anvend samme farge/kvalitet som opprinnelig benyttet på gulvet.

Male

Svar:

Vi anbefaler at du benytter en kombinasjon av TreStjerner Sperregrunning og TreStjerner Gulvmaling.

 

Gjennomfør først vanlig forbehandling med rensing med TreStjerner Gulvrens, deretter mattsliping og støvsuging, før gulvet tørkes over med mikrofiber for å fjerne siste rest av støv. Påfør deretter 1-2 strøk TreStjerner Sperregrunning. NB! Grunningen må tørke min. 12 timer etter hvert strøk. Til slutt påføres 2–3 strøk TreStjerner Gulvmaling.

Svar:

Dette gulvet kan veldig fint males. Vask først gulvet med TreStjerner Gulvrens og male direkte på uten sliping.

Svar:

Ja, gulvbelegg kan males. Dersom det er bonevoks/polish på belegget, må den fjernes først. Og uansett må belegget rengjøres grundig med TreStjerner Gulvrens og male direkte på uten sliping. På belegg på våtrom er det kun TreStjerner Sigural 2-K Epoxy som fungerer godt nok.

 

Merk at dersom du har vinyl gulv, kan disse inneholde ekstra mykere i belegget, da vil herdetiden ta noe lengere tid. Bruk derfor gulvet forsiktig de første ukene, og sett gjerne prøve for å sikre at maling og belegg er kompatibelt.