Male trapp – fra slitent møbel til lekkert blikkfang

Å male en trapp kan være et genialt grep for å fornye hjemmet ditt. Trenger du et lite dytt for å komme i gang med å male trappen? Da har vi et inspirerende prosjekt du kan ta utgangspunkt i. På noen få dager ble denne gamle og slitte trappen et iøynefallende og lekent midtpunkt med produkter fra TreStjerner.

Trappen knytter huset sammen, og blir naturligvis utsatt for mye slitasje. I denne artikkelen kan du la deg inspirere til å male trappen i huset ditt, og på den måten både bevare og fornye trappa og boligens knutepunkt.

Vi tar utgangspunkt i et gammelt gårdshus, som hadde blitt pusset opp over en lengre periode og nærmest var totalrenovert. Men den gamle trappen i gulnet furu hadde ennå ikke fått oppmerksomheten den så sårt trengte. For å skape en helhet i det gamle, men moderne gårdshuset, var det ingen tvil om at også trappen opp til andre etasje måtte gjøres noe med.

En helt ny trapp kan fort bli en kostbar affære. I disse tider, hvor gjenbruk står høyt på agendaen, ønsket eierne å gå for en annen løsning. I dette tilfellet var riktignok trappen både slitt og hadde et noe umoderne uttrykk, men var samtidig svært velfungerende, hel og solid. Absolutt en trapp det var verdt å ta vare på! Derfor besluttet familien å male trappen med produkter fra TreStjerner.

case_3_for

FØR: En klassisk trapp i furu som har gulnet, men som ennå ikke har sett sine beste dager. Det perfekte objekt for en radikal forandring med TreStjerner produkter.

case_3_etter

ETTER: På bare noen få dager gikk den gamle og slitte trappen over til å bli et iøynefallende og lekent midtpunkt.

I denne artikkelen kan du lese mer om:

 • Å male trapp – hvorfor lønner det seg
 • Derfor valgte familien å male trappen fremfor å bytte den ut
 • Inspirasjon til å male trappen – slik ble trappen et lekkert blikkfang
 • Male og pusse opp trapp? Slik går du frem

Å male trapp - et enkelt valg

En gammel tretrapp kan, i likhet med gamle tregulv, pusses ned og oljes eller lakkeres. Da beholder du grunnuttrykket, samtidig som TreStjerners store utvalg av oljer, lakker og malinger i ulike farger og glansgrader gir mulighet for en helt ny finish. Ønsker du for eksempel å modernisere en gulnet, lakkert og sliten tretrapp, kan du slipe den ned for så å påføre matt olje i en lett hvittone eller en elegant bruntone.

Med mange slette, moderne og ganske nøytrale vegger, var det i dette tilfellet ønskelig med en tapp som var synlig og skapte en slags lekenhet i rommet. Løsningen ble derfor å male trappen, og valget falt på gulvmaling fra TreStjerner.

fraslitentillekkertblikk-1

Før du maler trappen - viktig forarbeid

Steg én i prosessen med å male trappen var å fjerne det veggfestede rekkverket. Dette ble gjort for å gi trappen et strammere uttrykk. Da dette var gjort, startet den faktiske prosessen med å forvandle den gamle trappen fra en sliten nødvendighet til et smykke i rommet. Som i de fleste andre oppussingstilfeller, er grundig forarbeid alfa og omega med tanke på et godt resultat.

Når du skal male trapp, er det ifølge Jenny Bull-Gustavsen, som er Kategorisjef Interiør i TreStjerner, først og fremst viktig at flaten er skikkelig klargjort før man begynner å male.
– Flaten må være ren, tørr og helt fri for såperester, bonevoks eller fettstoffer, understreker hun.

Trappen ble derfor renset med TreStjerner Gulvrens, som fjerner overflateaktive stoffer. Når dette var gjort, ble sår og skader reparert med Scanox Sparkel for Treverk, før trappen ble slipt med pussepapir. Den ble så tørket med en mikrofiberklut før maskeringsteip ble påført mot gulv, vegg og lister. Etter dette startet den spennende jobben med å påføre TreStjerner Gulvmaling. Det var nå man skulle få første inntrykk av hvordan trappen kom til å se ut.

fraslitentillekkertblikk-4

Fra sliten trapp til mørk skjønnhet med TreStjerner Gulvmaling

Målet med å male trappen var at den skulle bli et blikkfang i rommet, og derfor spilte selvsagt fargevalget en essensiell rolle. Med tanke på at stort sett alle gulv og vegger har relativt lyse farger, var det i første omgang naturlig at også trappen skulle få en lys farge. Samtidig var det viktig å få trappen til å skille seg ut. For interiørdesigner Heidi Haver, som bisto huseierne i oppussingsprosessen, ble det dermed riktigere å velge en mørke farge. Valget falt på 992 Lava.

– Dette er en elegant farge med innslag av blått og grått, sier Heidi Haver i Haver Interiør.
– Fargen får definitivt trappen til å poppe ut i rommet. Samtidig harmonerer den fint med husets stil og de øvrige fargevalgene, fortsetter hun.

Pusse opp trapp

Ifølge Thor-Ingar Røneid i TreStjerner, er det å pusse opp trappa ved å male trappen den enkleste veien til fornying.

– Ikke bare er maling den raskeste veien til forandring av en trapp. Det er også en kjempefin løsning for deg som liker å endre hjemmet ofte, sier Røneid, og fortsetter:

– Dersom du skal male et gulv som er malt fra før er prosessen svært enkel. Da trenger du bare å mattslipe alle overflater med pussepapir med grovhet 120-150, forklarer Røneid.

Det er med andre ord fritt frem for deg som sitter med en trapp eller et gulv som har sett sine beste dager. Prosessen er langt enklere og mindre strevsom enn mange frykter, og når resultatet kan bli så bra som med denne trappen så burde det være argumentasjon nok for å gi deg i kast med din lille oppgraderingsdrøm.

fraslitentillekkertblikk-3

Å male trapp - slik går du frem:

 • Rengjør godt med TreStjerner Gulvrens.
 • Reparer sår og skader med Scanox Sparkel for Treverk.
 • Mattslip alle overflater med pussepapir med grovhet 120-150.
 • Støvsug alt av pussestøv.
 • Støvtørk alle overflater godt med en mikrofiberklut.
 • Bruk maskeringstape mot gulv og vegger.
 • Hvis trappen er lakkert eller ikke tidligere behandlet, påfører du nå TreStjerner Sperregrunning. To strøk gir best resultat.
 • Mal trappen med to strøk TreStjerner Gulvmaling i ønsket farge og glansgrad.