Så enkelt er det å male fliser

Er du lei av de terrakottafargede flisene rundt peisen? Eller trenger kanskje gangen din et løft eller en helt ny farge. Å male fliser er kanskje den enkleste og billigste veien til oppgradering av hjemmet.

Har du lyst på litt forandring i tilværelsen? Synes du 90- eller 00-tallet preger hjemmet ditt i for stor grad? Kanskje er kjøkkenflisene mønstret og utdaterte og flisene i gangen har sett bedre dager. Det å male fliser må være en av de smarteste måtene dersom du ønsker store forandringer på et begrenset budsjett. Og ikke er det vanskelig heller. Å male fliser kan alle få til. På et par dager har du med god hjelp fra TreStjerner Gulvmaling Premium eller TreStjerner Sigural Epoksy Gulvmaling gitt flisene på gulvet, i trappen eller  på veggen nytt liv.

Male-Flis5
Maleflis34

UTGANGSPUNKTET: Det er lett å se hvorfor vi fikk lyst til å male fliser og behandle gulv og vegger. Dette rommet har sett bedre dager med sin retro veggfarge, gulnet gulv i furu og terrakottafliser rundt peisen.

I denne artikkelen kan du lese mer om:

  • Hvilke muligheter som finnes for ditt prosjekt
  • Hvordan du velger riktig maling med riktig slitestyrke
  • Male fliser? Slik går du frem steg for steg.

Mange valgmuligheter for malte fliser

De fleste tror umiddelbart at man må bytte fliser dersom man ønsker deg en radikal forandring i hjemmet. At du faktiske kan spare tid og ikke minst penger ved å velge å male flisene er det ikke like mange som vet. Og det er synd. For resultatet kan bli riktig så lekkert og moderne, og valgmulighetene er nesten uendelig. Du kan velge og vrake blant alle fargenyanser som finnes i TreStjerner Gulvmaling Premium. TreStjerner Sigural Epoksy Gulvmaling er en et blankt alternativ og kommer i fire ferdigblandede lekre farger; Skygrå, varmgrå, sølvgrå og stålgrå. Alle er moderne og stilfulle farger som burde passe inn i ethvert hjem.

Velg riktig maling til riktig bruk

Alle gulv, vegger og trapper har forskjellige bruksområder. Noen må tåle tøffe tak på daglig basis, mens andre krever mindre slitestyrke, og TreStjerner har produkter til alle formål og brukssituasjoner. Vannbasert oljemaling kan fungerer på områder som er minimalt utsatt for vannsøl. Dersom så ikke er tilfelle, bør du heller ty til kraftigere skyts, som TreStjerner Sigural Epoxy Gulvmaling.

Slitestyrketabell for maling av fliser

Produktene i TreStjerner-serien er altså tilpasset ulike underlag og bruksområder. Lurer du på hvilket produkt du bør velge når du skal male dine fliser? Alt avhenger altså av hvilket utseende du ønsker, og hvilke krav du har til vedlikehold og slitasje. I tabellen under kan du se slitestyrken til de ulike produktene, også de som fungerer for fliser, og finne den varianten som passer dine behov. TreStjerner Slitestyrkeindex er grundig utviklet gjennom mange år med testing. Normal slitasje tilsvarer bruk av en familie på fire med kjæledyr.

Slik leser du slitestyrketabellen:

Indeks på slitestyrken Bruksområde
8, 9 og 10 Beregnet for tungt belastede gulv som garasjegulv, lagergulv og gulv i industrilokaler.
4, 5, 6 og 7 Beregnet for rom med normal belastning. Det vil si de fleste rom i hjemmet, men også mindre kontorlokaler med i moderat bruk.
1, 2 og 3 Beregnet for de rommene med minst belastning. Som for eksempel soverom og stue. Der hvor du som regel ikke går inn med med sko.
slitestyrketabell

Så enkelt maler du flisene dine

Prosessen er så enkel at dette kan alle få til. Gode forberedelser og riktig utstyr er viktig. Her er det bare å følge vår lille steg-for-steg-guide, så garanterer vi deg et godt resultat.

Male-Flis2

NYTT GULV MED TRESTJERNER: Her har veggene fått to strøk Butinox Premium Matt maling, 5917 VÅRSNØ, mens gulvet er har fått det første av to strøk med TreStjerner Gulvolje 2047 IBENHOLT.
Nå er det flisenes tur.

Vask grundig med TreStjerner Gulvrens

Selv om du er av den flittige type som tar “fredagsvasken” hver eneste uke vil det fortsatt være fett, smuss og kanskje kalk som sitter på overflaten. Dette er det ekstremt viktig å få fjernet, både fra fliser og fuger før du setter i gang med å male flisene. TreStjerner Gulvrens er det perfektet hjelpemiddelet til dette formålet. Det kan også være smart å ta to runder med vask med TreStjerner Gulvrens, så er du sikker på at du får med deg alt fett og smuss slik at det ferdige resultatet blir perfekt.

Matt ned overflaten

Det kan være smart å slipe ned overflaten på flisene dine etter vasking dersom du har blanke eller helt glatte fliser. Vær obs på at du bør bruke et svært fint sandpapir for å unngå å få synlige riper i flisene, vi anbefaler korning 150. Dersom det er et større område med fliser som skal males bruker du bare en slipepad med forlengerskaft, så er jobben gjort på null komma null. Til slutt, støvsug og tørk overflaten med Jordan Mikrofiber gulvklut før malejobben kan starte.

Mal med rull eller pensel

Da vi skulle male flisene foran peisen du ser på bildene, valgte vi å bruke en pensel for å komme godt til i fugene og mellomrommene. Det er også mulig å bruke en rulle dersom det er et større antall fliser som skal males. Da lønner det seg å male kantene og hjørnene med pensel først. Vi anbefaler at du maler med to strøk av TreStjerner Gulvmaling Premium eller TreStjerner Sigural Epoksy Gulvmaling, avhengig av underlaget. Til denne behandlingen brukte vi TreStjerner Gulvmaling Premium i fargen 992 LAVA.

Tips! Etter vask av flisene, påfør TreStjerner Sperregrunning for å øke heft og vannfastheten ytterligere.

1

EN ENKEL JOBB: Å male flisene foran og rundt peisen er en smal sak. Du bruker bare en passe bred pensel og passer på å komme godt ned i fugene. Husk på å maskere gulvet rundt flisene. Vi anbefaler 2 til 3 strøk med TreStjerner Gulvmaling Premium i valgt farge. Til denne jobben brukte vi fargen 992 LAVA.

Hva med fugene?

Har du fuger i en annen farge og vil bevare dette uttrykket også etter malingen av flisene, har du to muligheter. Enten kan du ta den ganske så store jobben det vil være med å maskere fugene, eller så kan du fuge på nytt etter at malingen har tørket. Mange velger dog å male både fliser og fuger i samme farge. Det vil gi en spennende, rutete helhet i den fargen og glansgraden av TreStjerner Gulvmaling Premium eller TreStjerner Sigural Epoksy Gulvmaling du har valgt til dine fliser.

Som du skjønner er det mange grunner til å velge å male fliser i stedet for å rive ut og kjøpe nytt. Med TreStjerner Gulvmaling Premium eller TreStjerner Sigural Epoksy Gulvmaling er du sikret en maling med ekstrem god vedheft, som passer til alle underlag og som gir et fantastisk overflate – helt etter din smak.
Så enkelt kan det være å gi flisene på veggen, gulvet eller i trappen et helt nytt liv.

Merknad! Fliser er ulike. det er derfor viktig at man sjekker heften til flisen før man tar hele flaten. Mal et lite felt på et lite synlig sted for  sjekke heften til din flis.

2

FORANDRING FRYDER: Man kan ikke annet enn å bli glad og fornøyd når du ser hvor stor forandring TreStjerner Gulvolje og TreStjerner Gulvmaling Premium kan gi. De malte flisene fremstår som nye, freshe og moderne og passer perfekt til det behandlede furugulvet.