4 tips til relakkering av gulv og trapp

Vedlikehold og relakkering av gulv og trapp er enklere enn du tror. Slik lakkerer du gulvet og trappen selv, trinn for trinn.
Med enkelt utstyr, riktig lakk og noen få arbeidstimer gjør du rellakkering av gulv og trapp selv.

Hvorfor er relakkering av gulv og trapp smart?

Godt vedlikehold og relakkering av gulv og trapper gir god beskyttelse mot slitasje og skitt.

God behandling gir deg trapper og gulv som varer lengre og dessuten ser bra ut. I tillegg kan jevnlig vedlikehold og påfyll av lakk til gulvene og trappen, spare deg for penger og en større slipejobb ved at slitasjen har blitt for stor.

Sandefjord44

Hvor ofte bør jeg relakkere?

Dersom du følger litt med på både gulv og trapper og relakkerer i tide, kan du spare deg for mye ekstraarbeid senere. 

Normalt bør du relakkere gulvene etter fem–syv år, alt avhengig av hvor mye slitasje underlaget utsettes for daglig. Gi gulvet en ny omgang lakk i tide, det vil si før du har litt av eksisternde lakk og har begynt å slite på selve treverket. Er du påpasselig med relakkering av tregulvene, unngår du den den store slipejobben og har gulv som varer lenger. 

Husets trapper er utsatt for mye slitasje og trenger også vedlikehold og behandling med jevne mellomrom. Ser du at lakken er slitt, er det rett og slett på tide med ny lakkering av trappen.

Sandefjord 43

Hva trenger jeg til relakkering av gulvet?

Relakkering gjør du enkelt selv. Litt innsats, enkelt utstyr, riktig lakk og noen få timer er alt som skal til for å gi både gulv og trapp en makeover!

1. Start med rens før lakkering

Før du går i gang med å lakke må det rengjøres skikkelig. TreStjerner Gulvrens fjerner fett, smuss og såperester og gir et bedre og mer holdbart resultat.

Når gulvet og/eller trappen er renset og tørr, kan du feste maskeringstape mot veggene i tillegg til gulvet dersom det er trappen som skal relakkeres.

2. Pussing av trappetrinn og gulv

Siste steg i forarbeidet før du lakkerer trappene eller gulvene, er å mattslipe overflatene med pussepapir.

Bruk sandpapir med grovhet 100-150 og et forlengerskaft dersom det er store områder. Det er viktig at du pusser med retningen på treverket. Når du har pusset ferdig, støvsuger du og tørker av støvet med en mikrofiberklut.

3. Velg riktig lakk til gulv og trapp

Sandefjord 22 + Sandefjord19

Velg en lakk som er tilpasset underlag og bruksområde og som tåler en del slitasje. TreStjerner har tre ulike typer lakk til gulv og trapp:

TreStjerner Gulvmatt som har slitestyrke som en lakk, men gir en matt finish som minner om en oljet overflate med naturlig finish.

TreStjerner Gulvlakk Oljebasert passer også til trapper og gulv som belastes mye. Lakken er spesielt fin til mørkere treslag som får en nydelig dybde og glød.

TreStjerner Gulvlakk Vannbasert har et lysfilter som hindrer at treverket blir gult. Har du en trapp, tregulv eller parkett i lyst treverk, kan denne lakken være et godt valg.

4. Slik lakker du pent

Du kan velge ulike verktøy til relakkeringen, enten for seg selv eller i kombinasjon.

Til lakkering av trappen kan du gjerne bruke en bred pensel på hele trinnet, en skråskåret pensel mot vegger og hjørner og eventuelt en rulle for jevnt underlag.

Til lakkering av gulv, kan du bruke pensel mot vegger og i hjørnene, og en rulle på gulvflatene.

Stryk på lakk i hele lengder av gangen.

Gulv og trapper trenger to-tre strøk med gulvlakk.

Sandefjord20

Bruker du vannbasert lakk, bør du vente i minst fire timer før neste strøk. For oljebasert lakk er tørketiden ca. åtte timer før neste strøk.

Når bør jeg maskinslipe gulvene og trappene?

Lar du det gå for lenge før relakkering av trapper, tregulv eller parkett, kan det hende du må i gang med nedsliping av gulvet. Dette er en jobb som er mer omfattende og tidskrevende.

Dersom den lakkerte overflaten ikke er intakt og man har slitt seg igjenom lakken og ned i treverket og treverket har fått sår og hakk, bør du maskinslipe før lakkering for å få en gjevn fin flate.