Så enkelt kan ditt gule og gammeldagse parkettgulv bli som nytt

Synes du parkettgulvet begynner å bli gammeldags og gult etter mange år med flittig bruk? Står det ikke helt står i stil med det møblementet du planlegger å kjøpe? Det kan bli dyrt dersom du skal legge ny parkett, både for lommebok, men også for miljø. Her er gjenbruk stikkordet – og det kan produktene fra TreStjerner hjelpe deg med.

trestjerner-gul-bjolsen-2-ny

Finn fargen som passer for deg

TreStjerner Gulvolje er en svært fleksibel og anvendelig gulvolje. Den kan blandes i mange lekre farger, slik at du kan tilpasse uttrykket du vil at parketten skal ha til resten av boligen. Den skandinaviske trenden er fortsatt sterkt gjeldende, og TreStjerner Gulvolje fås også i et bredt spekter av lyse oljer som får gulvet til å se ut som nytt.

trestjerner-gul-bjolsen-1-ny

Matt eller glanset parkettgulv

Etter at du har gitt parketten den fargen du ønsker, skal du velge hvilken glansgrad du vil ha på det ferdige resultatet. Også her finnes det mange alternativer. Matt for deg som vil holde det mest mulig naturlig, elegant silkematt eller halvblank for deg som liker et hint av glans, og blank for deg som vil ha et mest mulig skinnende resultat på parketten.

TreStjerner Gulvlakk er slitesterke lakker i alle glansgrader, og finnes som TreStjerner Gulvmatt og TreStjerner Gulvlakk vannbasert.

Kopi-av-Trestjerner_Sempro_photo-Niklas-Hart-8

Gode forberedelser gir godt resultat

Det første du må gjøre, før du i det hele tatt setter igang, er å sjekke om ditt parkettgulv har et slitesjikt. Det er nødvendig for at gulvet skal tåle en omgang med slipemaskinen. Det er det ikke alle parkettyper som gjør. Når du har forsikret deg at så er tilfellet, kan du gå igang med selve forprosessen. Vask og rens godt med TreStjerner Gulvrens, slik at du får fjernet fett og smuss fra gulvet. Deretter bør du enten fjerne eller maskere alle gulvlister.

Se vår video om hvordan du enkelt kan slipe og olje gulvet selv.

Dette må du huske når du skal slipe parkett

Når du skal slipe ditt gamle parkettgulv trenger du 3 maskiner; én gulvsliper, én kantsliper og én trekantsliper så du kommer godt inn i alle hjørner. Det er viktig at du får fjernet alt av gammel lakk, og kommer ned til det rene treverket.

Du må beregne tre runder med ulike grovhetsgrad på slipepapiret. Start med et grov, etterfulgt av et mellomgrovt. Avslutningsvis anbefaler vi å bruke slipepapir med 180 korning. Husk å støvsuge godt mellom hver gang du sliper.

Synes du denne delen av jobben høres strevsom ut, er det fullt mulig å leie en håndverker til å ta jobben for deg.

Slik oljer du ditt “nye” parkettgulv

Etter tre runder med sliping og påfølgende runder med støvsugeren, må du tørke godt av gulvet med en fiberklut før du kan gå i gang med å oljing. Rør godt med en rørepinne i gulvoljespannet. Når du skal påføre oljen gjør du dette feltvis, og i bordenes lengderetning. Ikke ta bredere felt enn ca 30 – 40 cm. Bruk skråskjærte pensler inntil veggen, i hjørner og kroker, og en rulle med forlengerskaft på de jevne og større områdene.

Det er viktig å la oljen trekke i to til fem minutter, før du fjerner overflødig olje med en oljebestandig gumminal. Bruk gjerne den overflødige oljen på neste felt ved å rulle den utover. Tørk og poler godt med en klut som ikke loer. Dersom du vil ha en mørkere farge kan du etterpolere med en fille med gulvolje etter ca 12 timer.

OBS: Husk at filler med olje er selvantennelige, og må legges i en bøtte med vann etter bruk.

Vann- eller oljebasert lakk til parkett?

Før du setter i gang med siste innspurt mot et nytt og lekkert parkettgulv, nemlig gulvlakkeringen, må du la oljen tørke i 48 timer.

trestjerner-gul-bjolsen-3-ny

Rør godt i spannet med en rørepinne. Du bør ha både pensler og malerulle med forlengerskap tilgjengelig. Pensel for å komme godt til langs vegg og i hjørner, og en rulle for de større områdene.

Også her er det smart å lakkere i bredder av 30 til 40 cm, og påføre lakken i parkettens lengderetning – husk å male hele lengder av gangen. Best resultat får du om du lakkerer to til tre strøk. Dersom du bruker en vannbasert lakk kan du overlakkere etter 4 timers tørketid. Dersom du bruker en oljebasert lakk må du vente i 8 timer før du tar neste strøk.
Et nytt gulv trenger med andre ord ikke avhenge av at du kjøper nytt. Det tar ganske mange år før eik, furu og osp har vokst seg store nok til å brukes i parkett-produksjon. Det være seg om det er enstavs eller trestavs.

Ved å gjenbruke ditt eksisterende parkettgulv sammen med produktene fra TreStjerner, gjør du både lommebok og kloden en tjeneste.

3c327a96-015c-4c04-822c-a04d685eb660-(1)