Male trapp og gulv – så enkelt gjør du det

Å male trapp eller å male gulv er bortimot den enkleste og mest effektive formen for fornyelse som finnes. Får tanken på støv og skitt, og uker med evakuering av hus og hjem, deg til å nøle med å male gulvet eller trappen? Da inneholder denne artikkelen flere gode nyheter til deg. Se hvor enkelt det kan gjøres!
male-trapp-gulv-2

Er du inne på tanken om å male trappen eller gulvet hjemme, men er usikker på hvor du skal begynne eller hva det vil kreve av forberedelser og jobb? Her forklarer vi prosessen i tre enkle steg, slik at du kan se hvor lite som skal til for å løfte gulvet og hjemmet ditt til nye høyder.

Leser du videre, får du også vite mer om:

  • Male trapp og gulv: hvordan bevare resultatet
  • Slik finner du riktig slitestyrke til trapp og gulv
  • Matte og delikate trapper og gulv

1. Male trapp eller gulv? God planlegging er halve jobben

Gulvmaling fra TreStjerner er Norges mest solgte, og dermed et godt utgangspunkt for et glitrende resultat. Med god planlegging er halve jobben gjort, er det noe som heter. Å male trappen eller gulvet går raskere når du har riktig produkt og behandlingsmetode på plass før du starter. Skal du slipe, olje, lakke eller male gulvet eller trappen, må du selvfølgelig ha tilgang til alle flater. Da må alle møbler ut av rommet. Husk også at lister må fjernes eller maskeres først.

2. Male trapp og gulv, matte eller slipe?

Vil du ha et oljet eller lakket gulv eller trapp, må du slipe ned flatene før du behandler med noen av TreStjerners mange produkter. Du trenger en gulvsliper, en kantsliper og en trekantsliper for å komme inn mot lister og i hjørner. Skal du relakkere eller male gulvet eller trappen? Da er det mattsliping, med slipebrett, forlengerskaft og slipepapir i grovhet 120 – 150 som gjelder.

3. Male trapp og gulv - selve behandlingen

Nå kommer det morsomste når du først har startet prosessen med å male trapp og gulv. Hva slags uttrykk skal du velge? Skal du la naturens mønster skinne helt på egen hånd, eller skal du sette mer farge på tilværelsen? Velg mellom TreStjerners Hardvoksolje, Gulvolje, eller Gulvlakk. Eller kanskje du heller vil male trappen eller gulvet i en spenstig farge? Mulighetene er endeløse i TreStjerners elegante og fargerike verden.

male-trapp-gulv-5

Malt trapp og gulv? Slik tar du best vare på resultatet

Når du først har tatt jobben med å male ditt gulv eller male din trapp med produkter fra TreStjerners store utvalg, vil du selvfølgelig at gulvet skal skinne så lenge som mulig.

Her er fem enkle tips til hvordan du bevarer resultatet best mulig:

  • Vi tar det viktigste først. Har du lyst til å unngå å måtte slipe ned gulvene dine på nytt, er det smarteste du kan gjøre å relakkere dem med jevne mellomrom. Det gjør at gulvet får tilbake sin slitestyrke og kan holde seg strålende vakkert i lang tid fremover.
  • Husk å sette gulvbeskyttere på alt av møbler. På stoler så vel som på bord. Og skift med jevne mellomrom, da de har en tendens til å falle av etter en tids bruk. Da beskytter du gulvet mot riper.
  • Dersom du får et hakk i gulvet, kan du fukte et stykke tørkepapir, lage en liten klump av papiret og legge den over hakket. La det ligge et døgn. Da vil trevirket reise seg. Puss deretter lett over det aktuelle stedet. Dersom du har et mattlakkert gulv, gi området et strøk med TreStjerners Gulvmatt for å få en beskyttende hinne. Har du et gulv som er behandlet med TreStjerner Hardvoksolje, bruker du dette til etterbehandling.
  • Dersom uhellet er ute og du sitter med en rødvinsflekk på et oljet gulv, finnes det håp. Bruk litt fortynnet TreStjerners Gulvrens og vask bort flekken så godt det lar seg gjøre. Blir det fargeforskjell, kan du matte området lett ned og farge over med samme olje som resten av gulvet.

Finn riktig slitestyrke til ditt gulv

Når du skal velge mellom TreStjerners mange produkter, er det smart å vurdere hvilke bruk de aktuelle gulvene skal utsettes for. Er det en stue eller et soverom som stort sett utsettes for bare føtter eller sokkelester? Eller ligger det helt i andre enden av skalaen, og vil bli utsatt for søl og hardere bruk? TreStjerner Slitestyrkeindex er et hjelpemiddel for å finne riktig produkt til riktig bruk.

Indexen nedenfor er grundig utviklet gjennom tester over mange år, og gir deg svar på hva som vil fungere for deg og dine gulv.

tabell-small

Matte og delikate trapper og gulv

Dersom du vil at treverket skal spille hovedrollen uten for mange andre på scenen, er TreStjerner Gulvmatt produktet for deg. Det lar gulvet eller trappen gi rommet sjel og ro med en matt, nesten usynlig overflate. Og er du av typen som liker at ting tar kort tid, så er denne gulvbehandlingen perfekt.

Mange gruer seg til å tømme rommet for å få tilgang på gulvet. Her kan du bare flytte møblene til den ene siden av rommet, mens du behandler den andre.

Så snart første behandlede side er tørt, flytter du møblene over dit, og tar den resterende delen. TreStjerners Gulvmatt gir ingen skjolder eller overlappmerker, og har oljens utseende og lakkens brukeregenskaper. TreStjerner Gulvmatt påføres i to lag. Tre strøk dersom gulvet er helt ubehandlet.

male-trapp-gulv-4