Så enkelt sliper du gulv og parkett

Det å slipe gulv eller parkett er den raskeste og rimeligste veien til enkel fornyelse. I tillegg bidrar gulvsliping faktisk til en grønnere verden. 

Fremstår gulvene dine gule og slitte? Kanskje drømmer du om et hjem med gulv som gir boligen din et ekstra løft, helt uten riper, hakk og misfarging. Visste du at det å slipe gulv eller parkett er den smarteste og enkleste måten å oppfylle akkurat den drømmen? Det å slipe eksisterende gulv, er mer prisgunstig enn det å legge nytt gulv. Og det å slipe gulv med dagens moderne verktøy, er så godt som en støvfri prosess.

Bjolsen07

Sliping av gulv gir mange muligheter

Du trodde kanskje at det å slipe eksisterende gulv eller parkett er et uoverkommelig prosjekt? Langt i fra. Med god planlegging, gode verktøy og hjelp fra TreStjerners mangfoldige produktserie, kan du forvandle slitte og gulnede gulv til det gulvet du har drømt om. Etter at du har slipt ned gulvet kan du velge mellom ulike farger av TreStjerner Gulvolje, med alt fra det nordiske lyse til mørke, elegante varianter, og med TreStjerner Gulvmatt eller vår olje- eller vannbaserte gulvlakk, gir du ditt nye gulv et slitesterkt, langt liv.

Kopi-av-Stue79b
Stue20

Gulvsliping - ditt bidrag til miljøet

I en verden hvor redusert konsum står i fokus, kan du enkelt bidra til en grønnere verden ved å gi ditt eksisterende gulv et nytt liv. Ikke bare er det kostnadseffektivt å velge å slipe ned ditt gamle gulv eller parkett. Du bidrar også med å redusere den store etterspørselen på ressurser. Visste du at det tar 130 år før et eiketre kan bli til parkett? For en furu tar det hele 80 år før den kan bli til plank. Da skjønner du at det er smart å gå for gjenbruksmagi når du skal ha nytt gulv.

Smarte tips for sliping av gulv og parkett

Når du først har tatt valget om å gi gulvet ditt et nytt liv, er det bra å sette seg inn i hvordan prosessen med gulvsliping kan gjøres på en enklest mulig og mest effektiv måte. Med hjelp av TreStjerners “how to-guide” kan du planlegge prosjektet ned til minste detalj og samtidig sørge for at du har alt du trenger av verktøy og TreStjerners produkter for et vakkert og slitesterkt resultat.

Hva trenger du når du skal slipe gulv?

Dette bør du sørge for å ha tilgjengelig før du setter igang med gulvslipingen. 

  • TreStjerner Gulvrens
  • Kantsliper
  • Trekantsliper
  • Gulvsliper
  • Pussepapir i grov (24-36 korning), mellom (80-120) og fin korning (150).
  • Gulvmopp og mikrofiberklut
  • Støvsuger
Bjolsen05

Kan alle gulv slipes flere ganger?

Har du bodd i samme bolig over lengre tid, vet du sikkert om gulvet har vært slipt ned tidligere. De fleste parketter kan slipes mellom 2 til 4 ganger, litt avhengig av om slitesjiktet er 2,2 mm eller 3,6 mm. Et massivt tregulv av gran, furu, eik eller lignende kan slipes ned flere ganger. Er du usikker på om gulvet har vært slipt tidligere, bør du sjekke tykkelsen på gulvet, for eksempel ved en terskel.

Hvilke forberedelser må til før gulvsliping?

Før du setter i gang med sliping av gulvet, bør du fjerne lister og terskler. Da kommer du godt til og slipper rester av gammel lakk på litt bortgjemte steder. Det er også viktig å rengjøre området du skal slipe godt med TreStjerner Gulvrens. Den fjerner effektivt fett, smuss og skitt.

Hvilke pussepapir skal brukes når?

For et best mulig resultat bør gulvet slipes i tre omganger. Først med et grovt pussepapir. Deretter med en mellomgrov korning, før du avslutter med en fin korning. Første runde med sliping (grovslipingen) skal fjerne stort sett all lakk, farge og gulning. Man ser lett at man kommer ned på rent, friskt og lyst treverk. Dersom ditt gamle gulv har et tykt lag med lakk, bør du starte med korning 24 eller 36, før du fortsetter med korning 80 og 120. De neste slipingene gjøres for å få bort grove riper fra første sliping, og for å få en jevn og glatt overflate med jevnt innsug.

Skal gulvet oljes med TreStjerner Gulvolje, anbefaler vi at du avslutter med en korning på 150. Det er viktig å bruke samme korning på hele gulvet, også når du benytter kant- eller trekantsliper.

Bjolsen09

Hva er riktig teknikk med slipemaskin?

Det er ofte at et velbrukt gulv har både hakk, merker og riper. Og er gulvet lakkert flere ganger, har det garantert et solid lag med lakk som må fjernes før du kommer ned til bart treverk. Det er smart å utføre første sliperunde i diagonal retning. På den måten fjernes eventuelle ujevnheter på gulvbordene og gulvet blir mest mulig plant. Bruk kantsliper for å komme godt til langs vegger, og en trekantsliper i hjørnene. Deretter skal du slipe i bordets lengderetning. Slip felt på 30-50 cm av gangen. Husk å støvsuge godt mellom hver slipning. 

 

Det finnes ulike varianter av gulvslipere. Du kan enten benytte en slipemaskin med bånd, alternativt en gulvsliper som har et roterende slipefelt.

Stue84

Hvordan behandle et nyslipt gulv?

Når du så har har pusset gulvet i tre omganger og rengjort godt, er ditt nye gulv klar for siste finish. Nå kan du velge fra øverste hylle, om du vil ha litt farge på tilværelsen, eller om du foretrekker de vakre, skandinaviske, lyse gulvene. Med TreStjerner Gulvolje, TreStjerner Gulvmatt , TreStjerner Gulvlakk – vann- eller oljebasert eller TreStjerner Hardvoksolje – kan du få akkurat det gulvet du ønsker deg, og med den slitestyrken som passer best for ditt bruk. 

 

Lykke til med gulvslipingen.

Stue54